{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
134 visninger | Oprettet:

Annella
Annella
Online Tilmeldt:
7. nov 2016
Følger: 1 Følgere: 131 Emner: 708 Svar: 3.778

Luftforurening - skidt nyt {{forumTopicSubject}}

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/eksperter-advarer-om-forureningsbombe-denne-vinter-naar-folk-hamstrer-braende


Danskernes hamstring af brænde som alternativ opvarmningskilde er ”enhver grøn ildsjæls mareridt”, siger seniorrådgiver, mens professorer fraråder at tage brændeovne i brug denne vinter.

Når et stigende antal danskere tager brændeovne i brug og i vild hamstring opkøber alt brænde til salg i butikker som alternativ opvarmningskilde denne vinter, så venter der en miljømæssig slagside, der vil ramme et stort antal mennesker på helbredet.

Sådan lyder advarslen fra flere eksperter, efter TV 2 Lorry og andre medier de seneste dage har fortalt om et regulært boom i salg af brænde og brændeovne.

Mange er nemlig begyndt at opkøbe brænde og installere brændeovne – eller tage gamle af slagsen i brug – fordi de gruer for de stigende energipriser, der ser ud til at ramme privatøkonomien hos mange denne vinter.

Det er en bekymrende udvikling, mener eksperter.

For brændeovne er nemlig en af de allermest forurenende måder at varme et hjem op på, påpeger de. Og stigende brændefyring vil både gøre indhug i vores helbred og vores ambitioner om grøn omstilling, lyder advarslen.

Torben Sigsgaard, der er læge og professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, peger på, at røg fra brændeovne er ”en af de helt store kilder” til partikelforurening, som fører til øget risiko for blandt andet kræft, hjertekarsygdomme, lungesygdomme, demens og diabetes.

- Det er en problematisk udvikling, for det betyder i sidste ende mere brænderøg i miljøet, som har en dokumenteret og meget negativ effekt på helbredet. Det er absolut bekymrende, hvis vi denne vinter kan se frem til endnu mere forurening fra brændeovne, siger han til TV 2 Lorry.

Han bakkes op af Steffen Loft, der er professor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab.

- Brændeovne udleder langt mere partikelforurening end nærmest alle andre former for opvarmning. Så det er nok noget nær den mest uhensigtsmæssige måde at varme sin bolig op på.

- Hvis man gør det for at spare lidt på kontoen, så bør man genoverveje det – ikke kun for ens eget helbred, men også for ens naboer. Man har jo også et vist ansvar over for dem, man bor i nærheden af, siger Steffen Loft.

En undersøgelse har ligeledes vist, at de cirka 16.000 brændeovne, der findes i København, i løbet af årets kolde måneder udleder lige så mange fine partikler som den samlede biltrafik i hovedstaden gør på et helt år.Hvis du har en brændeovn, vil du tage den i brug denne vinter pga stigende energipriser og/eller for ikke at fryse?


Det er vist et valg mellem pest og kolera - to lige ubehagelige muligheder - men ja jeg har en brændeovn og en kamin, og jeg vil gøre brug af begge mindre pga stigende energipriser mere for ikke at fryse - egoistisk? - helt sikkert - men jeg indrømmer også gerne, at jeg er egoist på visse områder. Desværre er det er et tilbageslag på alle initiativer til at sænke luftforureningen, men bare tanken om at skulle tage brusebad i et (is)koldt badeværelse, giver mig kuldegysninger, og her dukker så min egoisme op.

Om aftenen kan jeg lugte, at mine naboer allerede gør rigelig brug af deres brændeovne/kaminer, da her lugter af brændt træ.


Kommentarer på:  Luftforurening - skidt nyt
 • #1   14. sep Jeg tænker ikke så meget på 'de grønne konsekvenser', for det løb er kørt og kan ikke ændres.

  Tænker mere på de helbredsmæssige konsekvenser, især da der er mange som lider af astma/allergi som vil få det meget svært.
 • #2   14. sep Vi kan godt mærke at der er flere som fyrer op i byen, og jeg kan da også se at der er rift om brænde fra vores golfklub.

  Jeg tror ikke dette har stort indflydelse på luft kvaliteten her hvor det altid blæser, men det kan man til gengæld vel mærke i storbyer.

  Mig bekendt skal alle pejs og brændeovn være godkendt og de inspekteres hvert år hvor der hele tiden kommer skrappere krav.

  Jeg er enig med Cris, løbet er kørt smiley


 • #3   15. sep Ja hvis folk skal vælge imellem at fryse eller bruge brændeovn og det kan jeg godt forstå - dog er jeg ikke sortseer hvad angår luftforurening og vi så hvor hurtigt det ku vende under Corona nedlukningen.

Kommentér på:
Luftforurening - skidt nyt

x