Tid til at trimme haven

Tid til at trimme haven

10. okt 2018

Efteråret er bestemt tiden hvor både vi og havemøblerne søger ly for vind og vejr. Men det er også det oplagte tidspunkt at få styr på de store haveprojekter, som indrammer haven.

Udskiftning eller nyplantning af hæk foregår mest optimalt i efterårs-månederne september til december (inden frost). Det skriver havebloggen meget mere om på Farveflora.dk – hvor fokus er have, jord og planter.


Tip: Vand hullet

Grav en god rende eller et hul til hver plante. Vand derefter hullet. Fyld det gerne – og vent til det er sunket væk. Derved sikrer du at planterne får godt ved og danner gode rødder. Det er helt oplagt, da du så får en hæk der står god imod vinden – og klarer tørke bedre.

Til forår og sommer kan du med fordel vande med en siveslange, så du sikrer jævn og nem vanding af dit nye grønne hegn.

Efteråret er også godt til træfældning og plantning af store planter samt træer. Du kan nemt skaffe gode planter på denne årstid. Måske planterne ikke blomstrer i planteskolen på denne tid, men du får dem mens de er sundest – og du får dem ofte til en god pris.

Hvis du bestiller i god tid, så kan du opnå mængderabatter m.m. så du får tilplantet din have med gode træer.


Hvad er en plante?

Planten består af tre dele.

1.     Roden, nedadvoksende plantedel der suger vand og næring.

2.     Stænglen/stammen, opretstående plantedel der løfter plantens dele.

3.     Blade, tynd og flad. Her indfanges solen som en del af fotosyntesen.

Dette er sjovt nok et meget spurgt spørgsmål på nettet – og mange vil gerne vide hvad kendetegner en plante og hvad der skiller en plante fra at være andet. Man skelner netop mellem planter og dyr – når man taler om levende organismer. Derudover findes de ikke levende elementer.

Mange genkender en plante ved at den er grøn. Selvom der dog er mange plante, som ikke er grønne. ”At have grønne fingre” kommer da også af at have evne til at få planter til at gro. Dette opnås bl.a. ved at have hænderne ”skruet korrekt på”, men også ved at have tålmodighed og være klar med pleje af de små grønne arter.

Nu vi er ved ordsprogene, så skal vi passe på med ”ikke at krybe i et musehul”, bare fordi vi en enkelt gang har stået med en vissen potteplante eller erfaret andre hovsa-oplevelser i forbindelse med udelive og planter.


Efteråret

Kalenderen siger det er efterår så snart vi rammer september og frem til november. Men et egentligt årstidspoliti er der ikke oprettet hverken på landsplan eller bredere. I astronomien taler man om efteråret som perioden fra efterårsjævndøgn (som falder på enten d. 22. eller 23. nov.) til vintersolhverv (d. 21. eller 22. dec.).

Når sommeren slutter af og frugttræerne (og græsplænerne) bugner af moden frugt, så er det vist – efteråret er nært. Mørket kommer stille snigende, men vi kan også mærke hyggen, ilden i brændeovnen og efterårets sysler komme valfartende.

Med ønsket om et rigtig godt efterår – inde såvel som ude.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg