Sous vide tilberedning af mad

Sous vide tilberedning af mad

27. mar 2018

En af de nyeste skud stammen inden for køkkenteknologi er ”Sous Vide” teknikken.

I den her artikel præsenterer vi hvad Sous Vide betyder samt hvorfor det er en super god tilberedningsmetode.


Helt basalt set betyder det ’tilberednings i tomhed/vakuum’. Tilberedningsmetode hvor maden varmebehandles (typisk i vand) mens det ligger i lufttomme vakuum pakkede plastposer. Det kan dog også være i en zip-lock pose i en damp ovn (med sous vide funktion).


Maden bliver tilberedt ved den præcise temperatur som man ønsker ens råvare skal ende ud med at have, dog over lang tid. F.eks. hvis man ønsker en entrecotes bøf medium rear, så tilberedes den i 2 timer (ja, du læste rigtigt) ved 56 grader og steges lynhurtigt på en pande bagefter for at få den sprøde stegeskorpe.


Se her for flere sous vide opskrifter.


Fordele ved at bruge sous vide

Der er mange smagsfordele ved at bruge sous vide. F.eks. vil alle smagsnuancer blive bevaret, da de ikke bliver tilbage i gryder, grill, pander eller andre køkkenredskaber. Alt smag samles i posen og derved i det mad som tilberedes med metoden.


Der er også nogle holdbarhedsmæssige fordele. En af dem er at mad tilberedt i posen ikke bliver kontamineret af bakterier og flora fra luften. Vakuumet i posen sørger også for at fedtstoffet ikke udsættes for ilt, hvilket kan over tid være med til at forårsage forrådnelse i råvaren.


Kødet opnår præcis den temperatur du ønsker hele vejen igennem. Forskellen både ses og smages helt tydeligt.


Er det svært af komme i gang med sous vide?

Tidligere var det utrolig dyrt og svært at komme i gang med at bruge sous vide i privaten. De sous vide maskiner/kar der var på markedet, var dyre og pladskrævende. Sådan er det ikke mere. Nu er det muligt at købe en stav, der kan sættes på en gryde/spand/balje/kar for få hundrede kroner og på den måde nemt komme i gang med at udvikle ens gastronomiske færdigheder til et højere niveau.


Det kan dog godt være lidt af en jungle at finde rundt i hvilke produkter der giver mening, så vi anbefaler at du tager et kig på denne sous vide stav guide fra Gastrofun.dk.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


jetset
Oprettet 3. dec 2023
jetset
Oprettet 27. jul 2023
Annonce