Oplev Arne Jacobsens ’Ægget’

Oplev Arne Jacobsens ’Ægget’

23. nov 2017

Arne Jacobsen bliver i dag anerkendt som en af de mest indflydelsesrige danske designere, og hans design og betydning ses da også overalt i Danmark. Hans værker spændte bredt: arkitekturen og møblerne blev de mest kendte af hans design, men der var også andre, mindre værker, som ure, bestik, kaffekander, lamper, og tekstiler. Alle bar de dog træk af Jacobsens foretrukne designgenre, funktionalismen, da nytteværdien altid har været i centrum for designeren. Da dette designvalg efterhånden er blevet et kendetegn for skandinavisk design, er det svært at overdrive den indflydelse, Arne Jacobsen har haft. Hans sofastol ’Ægget’ er et pragteksempel på hans design, og hans kombination af velvalgte materialer, afrundede former, og funktionelle fokus.

 

Et mesterværk indenfor den modernistiske funktionalisme

 

Navnet ’Ægget’ kommer fra stolens karakteristiske afrundede form, som næsten ligner en æggeskal, som var blevet knust så folk kunne sidde i den. Den har armlæn, samt plads til at man kan vippe hovedet tilbage, og lade den hvile på stolens overlæn. Dette er udformet i et stykke, og der er også hynder under en, der gør det mere komfortabelt. Hovedlænets sider rager så lidt ud og op, så man får den fornemmelse, at man er inde i stolen. Dette giver en behagelig afskærmning fra den travle omverden, særligt eftersom stolene ofte bruges i lounges og venteværelser.
Man ser tydeligt, hvorfor ’Ægget’ er et fantastisk eksempel på Jacobsens funktionalisme. Der er ingen unødvendige træk ved den, ingen ornamenter, der kun er til for at se godt ud. Jovist, der er også gjort meget for, at stolen er flot og virker indbydende. Men alle trækkene er både valgt med henblik på udseende, og på praktisk brug.

Stolene, hynderne og den matchende fodskammel, man også kan købe, er alle betrukket med enten stof eller læder. Uanset hvad, er der et stort udvalg af varianter man kan købe, i alle mulige farver, fra lysebrun, til sort, rød, og endda lyseblå. Stolenes fundament er en stjernefod af aluminium. Denne tillader, at man både kan dreje og vippe stolen, selvom der er forskelle, ud fra hvilken model man ejer - både model 3316 og 3319 er tilgængelige.

 

Perfekte til receptionen, men også i private hjem

 

’Ægget’ blev sammen med den lignende men mindre stol ’Svanen’ fremstillet i 1958, for firmaet Fritz Hansen. De blev sat på i lobby- og receptionsområdet i det prestigefyldte hotel, SAS Royal Hotel, der befinder sig i København. Også i dag ser man ofte denne stol i venteværelser hos kendte firmaer, der har råd til virkelig at investere i at imponere og forkæle gæsterne. Men også mange danske hjem har den, hvilket er en sjældenhed for anerkendte designmøbler, særligt dem der ligger i den dyre ende. Dette er et bevis på den enorme prestige der i dag er forbundet med Arne Jacobsens brand, særligt de populære varer som ’Ægget’, men også et tegn på, at det lykkedes designeren at opnå det han ville - at skabe en flot stol, som også var perfekt funktionel, og derfor med fordel kan bruges af private personer. Her, mange år efter Jacobsen døde, er hans navn stadig verdenskendt, og et synonym med funktionalitet, kvalitet og design. ’Ægget’ har også influeret talrige andre designmøbler, inklusivt en ophængt stol, men at eje den originale kan alligevel ikke toppes. Følg linket her for at læse mere og se prisen på stolen.

 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


jetset
Oprettet 3. dec 2023
jetset
Oprettet 27. jul 2023
Annonce