Gode råd mod ondt i ryggen

Gode råd mod ondt i ryggen

3. jul 2018

Rygsmerter er meget almindelige og mange lider af det dagligt. Det er normalt den nedre ryg, der er påvirket. Lændesmerter har normalt ikke en alvorlig årsag. For nogle kan rygsmerter dog fortsætte i mange måneder eller endda år.

Din ryg har mange forbundne dele, herunder knogler, led, muskler, ledbånd, nerver og sener. Din rygsøjle støtter ryggen og består af separate knogler kaldet hvirvler stablet oven på hinanden. Mellem hvirvlerne er skiver, der fungerer som støddæmpere og giver ryggen mulighed for at bøje.

Symptomerne på rygsmerter kan variere fra person til person. Rygsmerter kan komme pludselig, måske efter at du har løftet noget tungt, eller det kan gradvist komme over tid. Smerten kan føles virkelig slem, eller være mildere. Nogle mennesker med rygsmerter har også smerter ned i benet, i ballen eller lysken. Dette kaldes undertiden ischias.

Du vil nok finde ud af, at smerten er værre, når du ligger ned og bedre når du bevæger. Dette kan gøre det svært for dig at sove godt. Din rygsmerter kan komme og gå, og du kan finde ud af, at du har gode dage og nogle mindre gode dage.

Når symptomer på rygsmerter ikke har en særlig årsag som en underliggende sygdom eller skade, er de kendt som "ikke specifikke rygsmerter".

De fleste mennesker oplever typisk at pludseligt opståede rygsmerter forbedres inden for fire til seks uger. Hvis smerten er alvorlig eller bliver værre over tid, eller hvis det ikke begynder at forbedre sig efter nogle uger, er det en god ide at søge hjælp.


Der er en række ting, du kan gøre for at lindre rygsmerter:

Bliv aktiv og fortsæt dine daglige aktiviteter så normalt som muligt. Husk dog at passe på, når du løfter eller vrider ryggen. Læger plejede at rådgive om søvn, men nu ved vi, at det kan gøre rygsmerter værre. Prøv at undgå at sidde stille i lange perioder.


Lav øvelser og strækninger. Der findes mange steder på nettet, hvor du kan finde gode rygøvelser. Du skal også sikre en god siddestilling ved blandt andet at bruge en god skråpude.


Du kan måske prøve at anvende varme eller kolde behandlinger til din ryg. Husk ikke at anvende is direkte på din hud.


Det kan måske hjælpe med at sove med en lille pude mellem dine knæ, hvis du sover på siden. Eller med nogle faste puder under knæene, hvis du sover på ryggen.



Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


jetset
Oprettet 3. dec 2023
jetset
Oprettet 27. jul 2023
Annonce