Dementcentret Pilehuset

Dementcentret Pilehuset

785visninger 4 svar | 13. okt 2019
Undskyld jeg forstyrrer

"Dementcentret Pilehuset har siden åbningen i 2000 været et af Københavns kommunes tilbud til demente. Det er med tiden udbygget, så vi nu har afdelinger , der er specialiserede indenfor, forskellige tber af dement sygdomme"

Sådan står der i et opslag på nettet om et plejecenter, som nok er kendt af de færreste.
Jeg kendte det ikke, men sandt for dyden var det et poseitivt bekendtskab med et sted, som skaber gode forhold for dementramte i alle kategorier.

Os fra Settlementet i København, som hver torsdag møder op i en senior-daghøjskole, Madam Blå, besøgte stedet, som ligger i Bystævneparken i Brønshøj.
Der kunne vi se aflukkede haver, med springvand, Herregårdsgynge. Der er også en fuglevoliere, som kan ses både indefra og udefra. 

Den første overraskelse var vores værtinde, Line Ottosen, ergoterapeut. som på en uhyre flot facon kunne fortælle alt om stedet. Jeg tror, hun kunne blive ved i flere timer, men det var hverken hendes eller vores tid til. Vi fik dog et godt indblik over de forskellige ting, der foregår på centret.

De fleste (også mig) har den opfattelse af, at på et dementcenter sidder alle beboerne i et stort lokale og bare kikker ud i luften. Virkeligheden i Pilehuset er en ganske anden:
Man har flere forskellige aktivitetscentre, køkken på alle etager, hyggestuer, terasser og som skrevet før: Aflukkede haver. Man indretter det hele efter beboernes forskellige behov.
I lyset af, at man ønsker en tilværelse så normal for beboerne som overhovedet mulig, har man indrettet en gade: "Fru Hansens kælder" Her kan man hver dag komme ned og handle hos den rare slagter, Schous sæbehus, Rottehullet med hygge og drinks, Byttecentralen, frisørsalon, vaskeri og "Det gule Museum. Man kan endog hente nymalet kaffe i Fru Hansens kælder.
Man har også en intern tv-kanal, som er produceret til beboerne på stedet.

En stor overraskelse for flere af jer er nok, at der er mulighed for svømning, ridning, korsang, biograffilm, banko, dans, restaurantbesøg, kagebord og brunch. Er man til en bustur ud i det blå, har man fire minibusser til den aktivitet.
Oven i alt dette er der tradition for  sommer festival på tre dage, julemarked, allerhelgensaften, karneval, Tour de Bystævneparken, Sankt Hans Nytårsfest med fyrværkeri.
Man kan plante blomsterkrukker, plukke krydderurterdrikke kaffe eller grille i udendørsarealerne - intet nævnt intet glemt.
Der er flere andre forskellige centre for demente - alt efter hvilken demenssygdom, man lider af.

Alt i alt bliver der gjort så meget som muligt, for at beboerne føler sig godt tilpas, når de flytter hertil. Personalet er uddannet til at tage vare på beboerne - og fornemmelsen var, at alle havde hjertet med i foretagendet. 
Jeg tror, vi alle fra Madam blå fik en del at tænke over. 
Demens er en frygtelig sygdom at blive ramt af, men hvis man er så heldig at kunne flytte til Pilehuset, så har man da gjort et kup med hensyn til demensbolig, behandling og et personale, som er kærligt og omsorgsfuldt.
En stor tak til centret, som modtog os og også en stor tak til Line Ottosen, som gav os et fint billede af Pilehuset.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Dementcentret Pilehuset
  •   13. okt 2019 Daniella L tak for info om det gode sted det er det jeg trænger til at høre du ved noget positivt smiley

  •   13. okt 2019 Ja, og så siger de, at de gamle svage og syge bliver svigtet, det passer da ikke helt smiley

  •   14. okt 2019 Jeg var selv ved at falde bagover af overraskelse over det sted. Jeg plejer at snakke lidt med beboerne, når vi besøger plejecentre, men det kunne af naturlige årsager ikke lade sig gøre. Men ved selvsyn fik vi set en masse. og jeg fik en på tuden over de fordomme, jeg har over disse steder. Jeg håber, at jeg har taget fejl, men jeg har været i forbindelse med nogle voksne børn, som langt er tilfredse med deres forældres plejehjem.
    En dag, når jeg får tid, vil jeg fremhæve et andet pleje hjem, som ikke decideret for demente, men her blev jeg også glædeligt overrasket.


  •   22. okt 2019 Lyder da som et fint sted derude. Men i de gamles by, hvor jeg kender en beboer inde, er de måske hårdere ramt, for der sidder de netop og kigger ud i luften eller isolerer sig på deres værelser, og en, kun en person har vagt over rigtig mange beboere på lange triste gange. Min ven kan slet ikke kende mig mere. Sørgelig oplevelse. Flere andre steder er der slet ikke personale nok til at aktivere beboerne har jeg hørt. Håber det er et reelt billede du har fået Daniella og ikke et til lejligheden malet skønbillede, you know.

Kommentér på:
Dementcentret Pilehuset
jetset
Oprettet 3. dec 2023
jetset
Oprettet 27. jul 2023
Annonce