{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.644 visninger | Oprettet:

Roborghus en ladeplads {{forumTopicSubject}}

Roborghus ligger ca. 10 km syd for Esbjerg, helt ude ved Vadehavet. Der er ikke andet end en skøn natur tilbage, men stedets historie er ganske spændende.

Vi skal til bage til før Esbjerg havn opstod, og tiden lige omkring Esbjerg opstod. Dengang var Roborghus en af de mange ladepladser, en ladeplads var et sted de fladbundede Everter kunne sejle ind ved flod, man kastede anker og ventede på ebbe. Når båden stod på havbunden kørte man ud til båden med hestevogne, båden blev losset / lastet, og ved flod sejlede den videre.

Det er ikke så forfærdelig mange år siden Evertsejladsen i området stoppede. Den sidste Evert der sejlede var ”Karen” der sejlede forsyninger til Mandø inden den nye ”Låningsvej blev anlagt. Låningsvejen er en grusvej hen over havbunden, og inden man begiver sig ud på den skal man lige sætte sig ind i høj og lav vands tiderne, for når vandet stiger sker det med en cm. I minuttet, og vejen mellem fastlandet og øen er 10 km.

Det var lige et sidespring, og jeg vil vende tilbage til Roborg hus. Stedet var som skrevet en ladeplads, men der lå også en lille kro som samtidig med at være en kro også var toldsted, ganske smart ikke, der skal ikke meget fantasi til at forestille sig krofatter udnytte dette til sin egen fordel.

Da Esbjerg opstod var Roborghus et populært udflugts sted, der var bare lige det der med den frygtede Roborghus syge, der var nok nogle der kiggede lidt for dybt i glasset på kroen.

Da Esbjerg havn blev bygget mistede stedet sin betydning for transport rundt til vadehavsøerne.

Der ligger en fin beskrivelse på internettet, Søg på roborghus og der dukker nogle muligheder op, en af dem er en pdf fil, og det er den i skal have fat i.

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Roborghus en ladeplads

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce